Startsida spain

Spanien

Det är få länder som erbjuder så många semesterorter som Spanien. För turister är det ett paradisland, speciellt på sommaren när det är varmt och mysigt, och du behöver inte mycket mer än solglasögon, en undertröja och sandaler för att njuta av dess fulla potential.

Biluthyrning i Spanien är bland de billigaste i Europa. Om du funderar på en avkopplande helg i Costa del Sol, planerar en historisk resa till Andalusien eller drömmer om att titta på Barcelona vs Real Madrid på Camp Nou - är hyrbil den ultimata lösningen för en oförglömlig semester.

Att hyra en bil i Spanien är mycket lätt och gör din semester på den Iberiska halvön mycket lugn och behaglig. Holiday Drive finns på plats i Spanien via flera stora hyrbilsföretag, såsom bl a National, som har kontor på flygplatser, i stadskärnor och vid turistattraktioner. Det spelar ingen roll om du landar i Barcelona, Malaga, Baskien eller Pyrenéerna - hyrbil är den idealiska lösningen.

Att köra i Spanien

Att köra i Spanien

Spanien brukade ha en låg standard på sina transportsystem i många år, men inte mer - i dag är det ett land med avancerade och säkra vägar, motorvägar och avgiftsbelagda vägar. Hastighetskontroller är vanliga och myndigheter upprätthåller lagen strängt.

Bilkategorier i Spanien varierar från ekonomi till lyx och du kan även hyra minivans, minibussar och naturligtvis välja mellan manuellt och automatiskt växlade fordon. Vägassistanstjänster är tillgängliga dygnet runt, oavsett om du är i en storstad eller på landsbygden.

Hastighetsbegränsningar i Spanien beror på den väg du kör på (motorvägar, dubbelfiliga körbanor, enkla vägar, stadsområden etc.) och det rekommenderas att du bekantar dig med dem i förväg. Observera att dessa begränsningar har reviderats och blev mer strikta 2011.

Spaniens motorvägar kallas "autopista" och är märkta med "N." Avgiftsbelagda vägar kallas "autopista de peajes" och är märkta med "AP." Körning på avgiftsbelagda vägar är oftast snabbare, men i många fall kan du hitta parallella vägar som är gratis.

Bränsle: Blyfri bensin (95 & 98 oktan) och diesel (gasoleo A) finns tillgängligt. Gastankning är tillgängligt men fortfarande inte vanligt. Observera att många bensinstationer är stängda för siesta mellan 12:00-16:00.

Strålkastare: Helljus i stadsområden är förbjudet att använda. Använd parkeringsljuset eller halvljus beroende på hur väl upplyst vägarna är. Strålkastare skall alltid användas i tunnlar.

Snökedjor: vintersäsongen börjar i November och pågår fram till mars. Under denna period, är det starkt rekommenderat att du använder snökedjor om du åker i bergsområden. Vänligen boka snökedjor i förväg och se till att de passar och att du vet hur man hanterar dem.

Körning i städer: Att köra i tätbebyggda områden och stadskärnor är avgifts- och skattefritt. Dock i områden som är markerade med blått ("zonas azules") är parkering tillåten under vardagar, med parkeringsautomater. Priserna varierar från stad till stad. Söndagar och helgdagar är gratis. Alternativt kan du i stora städer parkera i garage eller underjordiska parkeringsplatser ("aparcamiento subterraneo").

Planerar du att resa med din bil till mindre byar i Spanien? Observera att små byar ofta består av trånga, enkelriktade gator. Därför rekommenderas att parkera vid infarten till byn och fortsätta till fots.

Från Spanien är det också möjligt att resa med hyrbilen till Portugal, Frankrike eller Gibraltar (måste dock alltid bekräftas från hyrbilsleverantörer), men resor till Kanarieöarna och Balearerna eller Marocko är inte tillåtet.

Njut av en säker och trevlig bilresa.